Alexander Klöpping
3 min readMar 7, 2017

--

Beste lezers van NRC,

Ik snap wel waarom u een abonnement heeft, want NRC Handelsblad is een prachtige krant waar sommige van de beste journalisten van ons land voor werken. Van de columns van Youp, de geweldige analyses van Tom-Jan Meeus en de (vaak hilarische) reportages van jonge talenten als Kim Bos en Freek Schravesande. NRC is z’n geld dik en dwars waard.

We hebben bij Blendle altijd gevonden dat de stukken van NRC een grotere doelgroep verdienen dan alleen de traditionele (toch vaak oudere) abonnee van de krant. Daarom bedachten we een paar jaar geleden ‘betalen per artikel’. Je hoeft alleen wat te betalen als je wat leest, en als het je niet bevalt kun je je geld terugkrijgen. Supersympathiek, vonden we zelf. Heel veel mensen deden dat, zoveel dat we vorig jaar ongeveer een kwart miljoen euro konden overmaken naar NRC. Zodat er nog meer journalisten prachtige stukken kunnen schrijven — en hier zijn we trots op: betaald door mensen die normaal gesproken niet snel een volledig abonnement op NRC hadden genomen. Win-win, vonden we.

Veel mensen hebben me de afgelopen jaren gemaild dat ze géén abonnement op één krant willen, wél willen betalen, maar liever een vast bedrag per maand in plaats van per artikel. Toen hebben we met alle uitgevers gesproken en eerder dit jaar samen (behalve met NRC) Blendle Premium gelanceerd. Nóg meer mensen die wilden betalen voor journalistiek, die dat daarvoor niet deden. Nog een keer win-win.

Beetje bij beetje maken we de kwaliteitsjournalistiek-taart een stukje groter. En daarmee de taartpunten ook. Door jonge mensen, en mensen die niet een heel abonnement op NRC overwegen, kennis te laten maken met de krant. En ze te overtuigen van het idee dat kwaliteitsjournalistiek geld waard is. Een idee dat in deze woelige tijden belangrijk is.

Hoofdredacteur Peter Vandermeersch vertelt op de site waarom hij het een slecht idee vindt om met onze startup door te gaan. We zouden te weinig voor NRC verdienen, en we zouden niet innovatief genoeg zijn. Ik ben het daar natuurlijk niet mee eens.

Dankzij de gebruikers van Blendle kon NRC extra redacteuren aan het werk zetten. Daar hoefde NRC niets voor te doen. En ondertussen werken we er met veel energie hard aan om Blendle elke dag een beetje beter te maken: vrijwel elke twee weken komt er een nieuwe versie van onze apps uit, met elke keer meer functionaliteit en met meer uitgevers (zie de toffe verkiezingsvideo’s in samenwerking met Vice).

Iets anders vind ik eigenlijk erger. Sinds NRC besloot niet mee te doen aan Blendle Premium groeide Blendle gewoon door. Elke dag. Uit onze data blijkt dat Blendle-lezers in plaats van NRC-artikelen sinds de lancering van Blendle Premium massaal de Volkskrant en andere kranten zijn gaan lezen. We hebben gelukkig geen daling in gebruik hoeven constateren. Dat is goed nieuws voor de andere kranten, maar ik vind het oprecht jammer dat sommige Blendle-gebruikers nu misschien niet doorhebben wat ze missen. En dat is eeuwig zonde. Niet voor u, maar voor Blendle en haar één miljoen geregistreerde gebruikers.

Het is mij altijd gegaan om een nieuwe generatie krantenlezers. We werken samen met vrijwel alle Nederlandse kranten- en tijdschriftenuitgevers van Nederland om hen (al op jonge leeftijd zelfs) de prachtige kranten en tijdschriften die ons land rijk is, te laten ontdekken.

NRC is een prachtige krant. Ik snap waarom u ‘m leest. Ik hoop dat u Peter Vandermeersch laat weten wat u van zijn beslissing, terecht of onterecht, vindt. Kwaliteitsjournalistiek is belangrijker dan ooit.

-Alexander Klöpping
Blendle

--

--