Gebruik van Blendle groeide 71% in 2017 — Blendle start eerste grote reclamecampagne

Een bericht dat ik stuurde aan de medewerkers van Blendle.

Lieve mensen van Blendle,

We hebben de afgelopen jaren veel gepraat over onze internationale ambities (daar maken we later dit jaar meer over bekend). Maar ik wilde even stilstaan bij wat we in Nederland bereikt hebben vorig jaar. Aan de hand van een aantal cijfers.

Een paar cijfers

Een van de belangrijkste manieren om te meten of we op de goede weg zijn is “time spent” op Blendle: de tijd die onze gebruikers besteden aan artikelen. Vorig jaar nam de tijd die gebruikers spenderen aan het lezen van artikelen op Blendle toe met maar liefst 71%.

In 2016 lazen gebruikers bij elkaar opgeteld 68 miljoen minuten aan betaalde artikelen op Blendle. En in 2017 steeg dat naar 116 miljoen minuten. Dat is een toename van bijna 800.000 uur.

Honderdduizenden gebruikers hebben vorig jaar miljoenen, betaalde artikelen gelezen. Het meerendeel van de omzet vloeit direct naar de deelnemende uitgevers, alleen al in Nederland gaat dat om miljoenen euro’s per jaar.

In 2016 werden er 11.222.645 artikelen gelezen door gebruikers in Nederland. In 2017 nam dat toe tot 18.731.777 artikelen. Dat is 67% meer. Een deel van de stijging is te verklaren door de introductie van Blendle Premium, waarmee leden voor een vast bedrag per maand een selectie van de beste kranten en tijdschriften kunnen lezen.

Nieuwsbrief en machine learning

Meer dan 700.000 mensen kregen in 2017 een Blendle-nieuwsbrief. Even ter vergelijking: de grootste nieuwsbrief van de New York Times heeft 700.000 abonnees. De open rate van de Blendle-nieuwsbrief ligt boven de 30%.

Het succes van de nieuwsbrief komt voor een deel door de koppenmakers onder ons, maar ook door het team dat onze machine learning aanbevelingen gebouwd heeft. In 2017 zagen we dat lezers de aanbevelingen zeer waarderen. Het lukt ons steeds beter om rekening te houden met de voorkeuren van gebruikers, terwijl we tegelijkertijd filterbubbels breken door grote diversiteit van onderwerpen en titels te tonen.

Grote partners

We deden in 2017 acties met grote partners. Klanten van Vodafone konden in 2017 Blendle Premium gratis proberen als onderdeel van hun abonnement. De NS stimuleerde lezen in de trein, door Blendle te promoten via de schermen in de trein. En bij Albert Heijn to Go kreeg je Blendle gratis bij een kop koffie.

2018

Dit jaar wordt voor ons het jaar van Blendle Audio, een dienst die we een paar weken geleden lanceerden voor leden van Blendle Premium:

Vanaf nu kunnen gebruikers aan de ontbijttafel een paar mooie stukken lezen en vervolgens in de auto of de trein verder luisteren naar de beste stukken. Steeds meer artikelen laten we namelijk door professionele stemmen inspreken in onze eigen geluidsstudio in Utrecht.

Het is eigenlijk nog veel te vroeg om iets te zeggen over hoe het gaat met Blendle Audio, maar de eerste tekenen zijn veelbelovend. 57% van de gebruikers luistert een artikel dat ze beginnen ook echt af. Dat stemt zeer optimistisch.

Deze week starten we onze eerste grote reclamecampagne. We hebben vier spotjes gemaakt, die je voorbij zult zien komen bij NPO en RTL en overal op internet. En we zijn, in een bijzondere samenwerking met JCDecaux, op meer dan 1000 plekken door heel Nederland te zien in bushokjes en stations.

Dit zijn de commercials die je op TV zult gaan zien:

Ik heb heel veel zin in dit jaar met jullie :).

-Alexander

Werken bij Blendle? We zoeken een eindredacteur, een data scientist, een iOS en Android developer en een frontend engineer.

Founder of Blendle, University of the Netherlands

Founder of Blendle, University of the Netherlands