Investering van 4 miljoen voor Blendle

Alexander Klöpping
6 min readMay 14, 2018

Vandaag maken we bekend dat Blendle een nieuwe kapitaalinjectie heeft gekregen. Het geld gaan we gebruiken voor verdere groei en uitbreiding van onder andere Blendle Audio.

De lancering van Blendle Audio eerder dit jaar

Heel veel kopjes koffie gingen eraan vooraf. In hun kantoor aan het Amsterdamse Vondelpark, en in hun eigen boekenwinkel, Scheltema aan het Rokin. Harold Zwaal (“commercieel directeur”), Boudewijn Poelmann (“Bou”, de baas) en ik hadden er eigenlijk gelijk zin in. Eindeloos hadden we zitten ouwehoeren over hun avonturen tijdens de begindagen van commerciële televisie in Nederland, de introductie van Westerse bladen als Cosmopolitan in Rusland met Independent Media (samen met Derk Sauer), over het vroege begin van de loterijen en hoe ze toen regelmatig langs de rand van de afgrond zijn gelopen. En nog veel meer over wat er allemaal goed ging, en, natuurlijk veel interessanter, wat er allemaal niet goed ging.

Wat ze sinds 1990 gebouwd hebben is indrukwekkend: de Postcode Loterij werd zo’n gigantisch succes dat de organisatie nu in 4 landen actief is en de op twee na grootste donateur ter wereld is geworden: na de Bill en Melinda Gates Foundation en de Wellcome Trust uit Engeland.

Alexander met Simone van Bijsterveldt (CFO) en Boudewijn Poelmann (CEO) van Novamedia

Het klikte meteen. Aan de ene kant zijn het branieschoppers, creatievelingen en dwarsliggers die vooral heel veel lachen — echte ondernemers. En aan de andere kant zijn het zachte eieren met een verheffingsideaal: vandaar hun media overnames van boekhandel Scheltema, uitgeverij Nieuw Amsterdam en hun nieuwste trots, online boekwinkel BookSpot. Geen “geldbomen” (zoals ze de loterijen noemen), maar vooral media ondernemingen die ze met hun hart runnen. Voor de goede zaak: mensen meer laten lezen. “Want daar wordt de wereld ook beter van.” En onder de vlag van BookSpot investeren ze nu in Blendle.

In het persbericht zegt Boudewijn Poelmann dit:

“Iedereen hier gebruikt Blendle en bleek zijn dag ermee te beginnen. Dat wisten we niet eens van elkaar. Totdat we met Alexander Klöpping in contact kwamen. Toen kwam alles bij elkaar. Al eerder kondigden wij aan dat BookSpot meerdere samenwerkingen wil aangaan. Deze stap past daar prima bij. Blendle en BookSpot vinden elkaar in de liefde voor lezen en de ambitie om lezen zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Wij kijken ernaar uit elkaar daarin te versterken.”

Maar Novamedia is niet de enige nieuwe investeerder in ons journalistieke marktkraampje.

Ergens vorig jaar mailde hij me opeens. Morten Strunge, een Deense ondernemer. Totaal onbekend in Nederland, maar op z’n 30ste had hij al twee telecombedrijven opgericht en verkocht. Daarnaast richtte hij een audioboeken-startup op, die hij verkocht aan Storytel — ook in Nederland — succesvol.

“Invest in Blendle?”, stond er in de onderwerp regel van z’n email. “I have followed Blendle on the side for some time, and wanted to invite myself for a cup of coffee :)”, schreef hij. “I see a big potential to renew the news industry, and think you are moving in the right direction.”

Morten’s investering in onze hollandsk medievirksomhed is nieuws in Denemarken

De eerste keer dat ik ‘m ontmoette vond ik ‘t al een imposant figuur. Een echte Noorderling — goedlachs en stug tegelijkertijd. Morten zal nooit meer woorden gebruiken dan noodzakelijk, dus áls hij praat dan let je op. Hij is zo iemand die de small talk overslaat, en gelijk wil praten over de dagelijkse gang van zaken van het bedrijf: zijn gebruikers Blendle meer gaan waarderen? Wat vinden mensen van Blendle Audio? Wanneer kunnen we uitbreiden naar Denemarken?

Zelf schrijft ‘ie in het persbericht:

“Mijn investering in Blendle is mijn grootste investering tot nu toe. Ik geloof erg in de visie van Blendle en werd gelijk verliefd op het team. In deze tijden concurreert een journalistieke reportage met video op Netflix, browsen op Facebook en luisteren op Spotify. Ik geloof dat Blendle kan herdefiniëren hoe we journalistiek tot ons nemen”.

Ondanks dat we het allemaal druk hebben en constant afgeleid worden, krijgt Blendle het voor elkaar om mensen in contact te brengen met méér journalistiek door een moderne en relevante aanpak.

Ik voel dat er met Blendle — met z’n geweldige gebruikerservaring, state of the art technisch team en samenwerkingen met fantastische uitgevers en ondernemers — iets magisch gaat gebeuren.”

Ik heb drie helden van me gevraagd om een reactie en zij zeiden dit:

Derk Sauer: “Ik ben als Blendle fan van het eerst uur enorm blij met de investering van Novamedia. Blendle is een blijft een van de interessantste mediaplatforms in Nederland. Ook nog eens met internationale vertakkingen en een helder verdienmodel. Met Boudewijn Poelmann en Novamedia brengt Blendle enorme maketingpower aan boord. Deze samenwerking zal de definitieve doorbraak van Blendle inluiden.”

John de Mol: “Als ik snel alles wil lezen op mijn interessegebied, dan gebruik ik daarvoor graag Blendle. Ik vind het heerlijk dat ik niet meer alle losse bladen hoef te lezen, maar dat Blendle alles wat ik wil lezen al voor mij bij elkaar heeft gezet. Dat werkt prettig en snel.”

Neelie Kroes: “Recente internationale ontwikkelingen in de technologiewereld valideren de visie van Blendle. Google, Apple en Facebook roeren zich in de wereld van nieuws. Blendle loopt als Nederlandse startup na jaren nog steeds op de troepen vooruit. Dat is een prestatie van formaat. Ben daar trots op.”

Ik bloos even en ga het daar verder gewoon bij laten.

Dankjewel

We zijn in de afgelopen maanden overdonderd door de reacties op Blendle Audio (daarmee kunnen leden van Blendle luisteren naar een selectie verhalen uit kranten en tijdschriften). Nog niet eerder introduceerden we een dienst die zo hard groeit!

Leden geven aan dat ze de ochtendshow van Blendle Audio het liefst luisteren in de auto, gevolgd door het OV. De 3e populairste locatie is in huis tijdens het afwassen of opruimen.

Voor al die mensen die ons gemaild hebben over Blendle Audio, dankjewel! We hebben geluisterd en gaan dit jaar flink investeren in Blendle Audio, onder andere door meer artikelen beschikbaar te maken in audiovorm.

Blendle proberen?

We geloven dat Facebook, Google en Apple slecht zijn voor de journalistiek. Hun bedrijfsmodellen zijn gebaseerd op wat lekker klikt, en dat zit goede journalistiek in de weg. Het is belangrijk dat er een vuist gemaakt wordt tegen de macht van deze bedrijven.

Bij Blendle vinden we dat goede journalistiek belangrijker is dan ooit. En zoals hele volksstammen inmiddels betalen voor Spotify en Netflix, willen we dat mensen ook gaan betalen voor journalistiek online.

 • Als je lid wordt krijg je elke dag de grootste journalistieke nieuwsbrief van Nederland
  elke dag een selectie topverhalen, columns en interviews
 • Onze redactie leest elke dag kranten en tijdschriften uit binnen- en buitenland, en beveelt aan wat écht goed is
  we lezen alles: van de Volkskrant tot de Telegraaf, van de Linda tot de Voetbal International, van de Men’s Health tot de Quote
 • Je kunt elke ochtend en avond luisteren naar het beste uit de kranten
  de belangrijkste stukken worden voorgelezen door professionele stemmen
 • Zonder advertenties, natuurlijk
  krijgt je adblocker ook even rust
 • Voor maar 100 euro per jaar
  (of een tientje per maand, wat je wilt)

Probeer Blendle gratis.

Het team van Blendle in tenue

--

--