We hebben het afgelopen jaar in het geheim toegewerkt naar dit moment: vandaag lanceren we Blendle Premium. Voor een vast bedrag per maand krijg je het beste uit alle kranten en tijdschriften voor jou geselecteerd. Het is de grootste vernieuwing van Blendle sinds we begonnen in 2014. Vanaf nu heb je Spotify voor muziek. Netflix voor video. En Blendle voor artikelen.

We lanceren Blendle Premium op een belangrijk moment in de journalistiek. Ik maak me grote zorgen. In een tijd waarin Donald Trump met een minuscuul verschil in stemmen president van Amerika kan worden, het klimaat op hoog tempo verandert en de angst voor aanslagen groter en groter wordt, worden we overspoeld door nepnieuws, filterbubbels en clickbait. Er is één grote schuldige: Facebook.

Medewerkers van Facebook vinden een kattenvideo van Buzzfeed even belangrijk als een reconstructie van The New York Times waarin wordt uitgelegd hoe Rusland de Amerikaanse verkiezingen gehackt heeft. Ik vind dat onvoorstelbaar. En het maakt me angstig, hoe weinig serieus Facebook haar rol in de maatschappij neemt. Facebook is inmiddels namelijk een van de belangrijkste nieuwsbronnen geworden voor jonge mensen. En het is ons gaan overspoelen met meuk. Ik ben er klaar mee.

Maar, tegelijkertijd realiseer ik me dat ik geen tijd meer neem om een krant open te slaan. Kan ik geen geduld opbrengen voor het journaal. Zit ik hersenloos te scrollen door de NU.nl-app. Ik ben verslaafd aan m’n filterbubbels en optimalisatiealgoritmes. Het is immers veel lekkerder om te whatsappen met m’n vrienden, dan te lezen over onbekenden in Aleppo. En het is ook niet gek: wie wil er nou groenten eten als er stomend hete, verse pizza voor je neus staat. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je *altijd* pizza moet eten.

Het is een rare tegenstelling: ik weet dat ik eigenlijk goeie stukken wil lezen — stukken die me slimmer maken, me beter laten begrijpen wat er om me heen gebeurt. Maar ook om me te laten lachen om een hilarische column van Nico Dijkshoorn. Of me te vertellen of het echt slecht is als je minder dan 8 uur per nacht slaapt. Ondertussen zit ik alleen door m’n Instagram-feed te scrollen. Ik neem een abonnement op Spotify en Netflix, maar niet op een krant of tijdschrift. En met mij zo’n beetje iedereen onder de 35.

Er gaan op dit moment twee grote dingen fout:

1. Zonder geld kunnen journalisten geen goede verhalen maken. En er zijn weinig jonge mensen te vinden die tegenwoordig nog een abonnement hebben op een krant of tijdschrift. Ondertussen heeft iedere jongere een adblocker op z’n computer, dus via advertenties kunnen uitgevers ook niets aan hen verdienen.

2. Verhalen moeten héél erg relevant voor je zijn, anders ga je niet de tijd nemen om ze te lezen.

Hoe kan het nou dat een hele generatie er niet over piekert om een abonnement te nemen op een krant of een tijdschrift, maar wél betaalt voor Spotify en Netflix? Dat komt volgens mij omdat die diensten extreem verslavend zijn. Het zijn heerlijke apps, met prachtige interfaces. En ze tonen je alleen dingen die heel relevant voor je zijn.

We proberen bij Blendle de beste lessen te leren van Spotify en Netflix, maar ook van Snapchat en Instagram, om journalistiek net zo relevant te maken. Het afgelopen jaar hebben 75 mensen gewerkt aan een site en app die exact dat doen.

De Blendle redactie

Met Blendle Premium krijg je voor een vast bedrag per maand dagelijks toegang tot de 20 leukste, belangrijkste, grappigste en interessantste stukken uit 120 kranten en tijdschriften.

Onze redactie leest elke dag alle kranten en tijdschriften. De stukken die ze het interessantst vinden selecteren ze. Daarnaast werkt ons data-team aan een algoritme dat jou continu probeert te verrassen. Misschien ben je bijvoorbeeld niet geïnteresseerd in artikelen over duurzaamheid en zou je nooit de VPRO Gids lezen, maar kunnen we je toch boeien met een artikel uit dat blad onder de kop: “Je huis volstouwen met prullaria van de Action. Dit zijn de gevolgen” (dit specifieke artikel haalde een paar dagen geleden een Blendle-hartjes-record).

Er staan elke dag talloze verhalen, reportages en interviews in kranten en tijdschriften waar je slimmer van wordt. Waardoor je dingen begrijpt en kritischer wordt. Waardoor je je beter voelt dan als je rondhangt in gratis nieuwsapps. Blendle Premium toont je alleen het allerbeste uit alle bladen en kranten van Nederland en maakt het net zo goedkoop als Spotify en Netflix.

KLIK HIER OM BLENDLE PREMIUM TE PROBEREN

We zijn Blendle begonnen omdat we houden van goede verhalen en kwaliteitsjournalistiek willen steunen. Ik ben er ontzettend trots op dat meer dan 150.000 Nederlanders in 2016 via Blendle miljoenen euro’s hebben uitgegeven aan kwaliteitsjournalistiek. Het grootste deel komt van mensen die voor het eerst in hun leven betaalden voor journalistiek. Dat is goed nieuws in moeilijke tijden voor de journalistiek.

In 2017 blijven we hard doorwerken om nóg meer mensen elke dag te laten genieten van het beste dat de Nederlandse journalistiek te bieden heeft. Blendle Premium is een grote stap, maar we gaan het dit jaar nog veel leuker maken. Ik hoor jouw ideeën heel graag (mail me op alexander-klopping@blendle.com).

Founder of Blendle, University of the Netherlands

Founder of Blendle, University of the Netherlands